Sok mandarynkowy – właściwości, witaminy i minerały jedyne w swoim rodzaju

Szukasz produktów pełnych zdrowia? Naturalne soki są idealną propozycją dla osób, chcących wzbogacać swój organizm o witaminy i substancje odżywcze. Naszą wyjątkową propozycją jest sok mandarynkowy – zwykle niedoceniany, lecz posiadający ogromne pokłady właściwości prozdrowotnych. Mandarynka jest pochodną pomarańczy, jednak zawiera coś, czego nie mają żadne inne owoce!

Dlaczego sok mandarynkowy jest wyjątkowy w swoich właściwościach?

Mandarynki mają cudowny, delikatny smak cytrusów, jednak są znacznie słodsze od pomarańczy. Świeży, naturalny sok z mandarynek to ogromne bogactwo witamin w łatwo przyswajalnej formie. W tej małej buteleczce mieści się dzienne zapotrzebowanie na owoce, a sok jest znacznie chętniej spożywany. Możemy mieć go zawsze ze sobą i nie musimy martwić się o obieranie owocu.

Mandarynki są prawdziwą skarbnicą witaminy C oraz witaminy A – przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników, wspomagają układ odpornościowy, chronią przed chorobami oczu, poprawiają kondycję skóry.

Nobiletyna – to flawonoid, który zawiera mandarynka, jako jeden z nielicznych owoców. Ani pomarańcza, ani grejpfrut nie zawierają w sobie tego składnika. Nobiletyna zwalcza otyłość, zapobiega cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz niektórych nowotworów.

Witaminy i minerały zawarte w soku z mandarynek

Zawarta w soku z mandarynki witamina A ma jedno z najwyższych stężeń, więcej ma jedynie grejpfrut. Właśnie dlatego produkt ten mimo, iż często jest dość zapominany, jest niezwykle cenny dla człowieka.

Sok mandarynkowy jest znakomitym wspomagaczem, jeśli chodzi o organizm podczas okresu wzrostu, dzięki wysokiej zawartości witaminy A. Doskonale wpływa na budowę silnych kości i zębów. Ma też zbawienny wpływ na wzrok – chroni przed rozwojem chorób oczu, m.in. jaskry i zaćmy.

Walka z chorobami serca, cukrzycą i nowotworami

Dzięki zawartości nobiletyny, sok mandarynkowy zapobiega procesom prowadzącym do odkładania tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulowanie genów odpowiedzialnych za ich spalanie.

Indeks glikemiczny soku z mandarynek jest niski, a dodatkowo zawiera średnią ilość węglowodanów oraz niską wartość energetyczną. Dlatego jest szczególnie polecany do codziennej diety dla diabetyków.

Mandarynki w 85% składają się z wody, są więc niskokaloryczne. Zawarte w nich kwasy, m.in. cytrynowy i jabłkowy, powoduje oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit i pomaga w walce z otyłością. Płynna forma mandarynki, czyli sok mandarynkowy jest doskonałym wsparciem podczas diety i codziennych treningów.

Udowodniono, że związek pozyskany ze skórki mandarynki na zdolność niszczenia niektórych komórek nowotworowych. Substancja wykorzystywana przez rośliny do odstraszania szkodników, we wnętrzu komórek nowotworowych przekształca się w substancję toksyczną i doprowadza do ich rozkładu. Zbawienny jest rownież fakt, iż przy tym nie uszkadza zdrowych komórek, co sprawia, że związek ten jest wykorzystywany zarówno w medycynie onkologicznej, jak i medycynie alternatywnej.

Dla kobiet w ciąży najlepszy jest sok!

Chemikalia, zalegające na skórce owocu mandarynki, mogą być niebezpieczne dla zdrowia dziecka. Sok mandarynkowy Cymes jest natomiast w pełni bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz płodu, ponieważ dawka witamin jest podawana w łatwo przyswajalnym wariancie, powstałym z wyselekcjonowanych owoców.