Sok truskawkowy – właściwości, minerały i witaminy

Truskawka to prawdziwa królowa lata! Nie wyobrażamy sobie bez niej w tym okresie obiadów, sałatek czy deserów. Doskonale smakuje sama lub z dodatkami, a pyszny mus dodaje się nawet do wyśmienitych drinków. A gdyby tak mieć ją przez cały rok? Sok truskawkowy to prawdziwe bogactwo witamin, które możesz dostarczać organizmowi nie tylko latem.

Truskawki – moc witamin i minerałów

Najważniejszą zaletą truskawek jest ogromna zawartość witaminy C – ma jej więcej niż owoce cytrusowe! Dodatkowo zawiera także witaminy z grupy B, w tym witaminę PP, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przewodu pokarmowego oraz świetną kondycję skóry.

Dzięki zawartym w truskawkach solom organicznym oraz pektynom, owoce te korzystnie wpływają na poprawę przemiany materii, a także oczyszczają jelita z resztek pokarmu. Dzięki temu poprawiają liczebność komórek naturalnej flory bakteryjnej, a jednocześnie redukują niekorzystne bakterie, zawarte w układzie pokarmowym.

Oprócz tego owoce truskawek są bogate w żelazo, które jest bardzo ważnym składnikiem diety. Dzięki temu chronią przed anemią oraz wzmacniają organizm, jednocześnie wpływając zbawiennie na skórę, włosy i paznokcie. Wapń i fosfor zawarte w truskawkach, poprawiają pracę układu mięśniowego oraz wzmacniają kości, zęby oraz stawy. Właśnie dlatego te wyjątkowe owoce wspomagają walkę z dolegliwościami reumatycznymi oraz artretycznymi.

Dzięki truskawkom oraz ich unikatowym właściwościom, obniżającym kwasowość moczu, stosuje się je przy schorzeniach nerek, związanych z kamieniami moczowymi oraz przy dolegliwościach wątroby, a także dróg żółciowych.

Bromelina – zbawienny enzym

Bromelina to enzym odpowiadający za rozkład białka. Truskawki zawierają jego znaczącą dla organizmu ilość, dzięki temu owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Poleca się je więc szczególnie osobom, które borykają się z problemami trawiennymi lub chcącymi zredukować masę ciała. Dzięki temu enzymowi truskawka jest absolutnie wyjątkowym owocem.

Do całego zbioru zbawiennych substancji, które zawierają truskawki, dołącza także fitocyd – związek o właściwościach silnie bakteriobójczych, działający na organizm jak naturalny antybiotyk. Ten sam składnik posiada także m.in. czosnek, znany ze swoich antybakteryjnych i przeciwzapalnych funkcji.

Sok truskawkowy

Te wszystkie doskonałe właściwości możesz mieć w zasięgu ręki przez cały rok w postaci soku truskawkowego. Jest to w pełni naturalny, zbawienny składnik codziennej diety, który harmonizuje organizm i wyśmienicie smakuje!

Świeżo tłoczony sok truskawkowy to bogactwo witaminy A, E, kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu błonnika, białka czy węglowodanów, dlatego jest wspaniałym uzupełnieniem posiłków nie tylko dla osób dorosłych, ale także dla dzieci. Co więcej, zawiera również łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę, dlatego jest doskonały także dla cukrzyków.

Sok truskawkowy – wyjątkowy smak zamknięty w szklanej butelce

Nie zapominajmy, że sok truskawkowy to nie tylko skarbnica witamin i minerałów, ale także doskonały smak, który kojarzy nam się z dzieciństwem i zjadaniem owoców prosto z krzewu. Trzeba pamiętać, aby wybierać wyłącznie soki z wyselekcjonowanych owoców, aby każdego dnia cieszyć się zdrowiem ukrytym w małej butelce, którą można zabrać ze sobą gdziekolwiek. Całoroczne uzupełnianie niezbędnych składników odżywczych i witamin wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi oraz wzmacnia odporność.