Sok żurawinowy – właściwości, witaminy i minerały

Witaminy i różnego rodzaju mikroelementy to nieodłączna część prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomagają naszą odporność i walczą z wolnymi rodnikami. Nie musimy suplementować się jedynie produktami aptecznymi – natura daje nam o wiele więcej doskonale przyswajalnych produktów, które mogą być wsparciem naszej codziennej diety. Jednym z nich jest sok żurawinowy – prawdziwa bomba witaminowa i ochrona organizmu przed infekcjami!

Z czego powstaje sok żurawinowy?

Prawdziwy pełnowartościowy sok żurawinowy powstaje z owoców żurawiny – bardzo cennego składnika diety. Mają lekko cierpki i kwaśny smak, dopiero po ususzeniu możemy wyczuć w nich odrobinę naturalnej słodyczy. Żurawina wielkoowocowa pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie po raz pierwszy ją odkryto, jednak gatunek ten szybko zadomowił się także w Polsce. Gatunkiem rodzimym dla naszego kraju jest natomiast żurawina błotna, występująca na wysokich torfowiskach, zarastających zbiorniki wodne. Występuje głównie na półkuli północnej. Ze starannie wyselekcjonowanych owoców powstaje naturalny, bogaty w mikroelementy sok żurawinowy, który jest doskonałym wsparciem organizmu i składnikiem codziennej diety.

Jakie składniki odżywcze zawiera sok żurawinowy?

Trzeba przyznać, że sok z żurawiny jest prawdziwą skarbnicą witamin. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych posiada aż tyle właściwości leczniczych. Zawiera mnóstwo witamin, m.in.:

  • Witaminę A,
  • Mnóstwo witaminy C – aż 9,3 mg
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Tiaminę
  • Ryboflawinę
  • Kwas foliowy
  • Niacynę

Nie możemy zapominać również o minerałach, bowiem żurawina zawiera znaczne ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Właściwości prozdrowotne

Ciekawostką jest fakt, że żurawina nawet po obróbce cieplnej, nie traci swoich właściwości bakteriobójczych. Dlatego możemy ją spożywać praktycznie w każdej postaci i zawsze wyjdzie nam to na zdrowie. Pamiętajmy jednak, że najwięcej właściwości prozdrowotnych ma żurawina w czystej postaci, tzn. bez dodatków. Sok żurawinowy 100% będzie się zatem idealnie wchłaniał i chronił organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Jakimi?

Wsparcie odporności

Dzięki obecności witamin i minerałów żurawina jest doskonałym wsparciem przy przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatologicznych, problemach z układem pokarmowym, a nawet przemęczeniu. Nie bez powodu wiele suplementów diety i wyrobów farmakologicznych używa żurawiny jako składnika pomocniczego.

Infekcje dróg moczowych

Żurawina, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, świetnie radzi sobie z infekcjami układu moczowego. Szczególnie w przypadku zakażenia bakterią E.coli. Już kilka dni stosowania soku z żurawiny znacznie zmniejsza zagnieżdżenie się bakterii. Płynna postać żurawiny szybko usuwa zagrożenie z pęcherza moczowego i pozwala uniknąć leczenia farmakologicznego. Dla osób, które są podatne na tego rodzaju infekcje, zaleca się przyjmowanie soku z żurawiny profilaktycznie.

Proantocyjanidyny w soku z żurawiny

Żurawina zawiera proantocyjanidyny, które chronią wątrobę, wspomagają siłę skurczu mięśnia sercowego i obniżają poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w owocach żurawiny walczą także z bakteriami wywołującymi zakażenia układu trawiennego, m.in. Helicobacter pylori.

Układ krwionośny i choroby serca

Sok z żurawiny zawiera flawonoidy, dlatego spożywanie tej substancji zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego u osób chorych. Te substancje powstrzymują także tworzenie zakrzepów – korzystnie wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Korzystny wpływ na mózg

Spożywanie soku żurawinowego doskonale wpływa na funkcjonowanie mózgu. Żurawina, a głównie związki w niej zawarte, mają zdolność do ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, m.in. w trakcie udaru. Co więcej, żurawina pomaga walczyć z awitaminozą, czyli poważnym niedoborem lub brakiem którejś z witamin.

Sok żurawinowy a uroda

Nie od dziś wiadomo również, że sok zawarty w owocach żurawiny ma zbawienny wpływ na cerę. Szczególnie polecany jest do cery naczynkowej. Zawartość witaminy C ogranicza zaczerwienienia i zmniejsza ich widoczność, a co najważniejsze – uszczelnia naczynia krwionośne. Ci więcej, antyoksydanty zawarte w żurawinie, zmniejszają ilość wolnych rodników. Kwas askorbinowy ma również za zadanie rozjaśnić cerę oraz nadać jej promienny wygląd.

Taka skarbnica witamin i mikroelementów to prawdziwa pomoc przy różnego rodzaju schorzeniach i problemach zdrowotnych. Warto więc korzystać z daru natury, jakim jest sok żurawinowy, ponieważ leczenie naturalnymi substancjami, znacznie zwiększa przyswajanie ich przez organizm.