Sok marchwiowy – właściwości, witaminy, minerały

Suplementacja jest niezwykle ważną częścią codziennej diety. Wiele składników odżywczych i witamin zawierają naturalne produkty, m.in. warzywa i owoce. Oczywiście istotny jest balans pomiędzy poszczególnymi składnikami diety, jednak najważniejszy jest fakt, że wiele prostych produktów zawiera minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym ze sposobów wprowadzenia ich do zbilansowanej diety jest naturalny sok z owoców i warzyw. Królową warzyw jest oczywiście marchew – jakie właściwości posiada sok marchwiowy?

Cudowne właściwości marchwi

Marchew to prawdziwe bogactwo witamin. Najlepszą jej zaletą jest fakt, że dostępna jest przez cały rok, dlatego możemy dostarczać naszemu organizmowi każdego dnia prawdziwą bombę witaminową, w dodatku w stu procentach naturalną.

Ten składnik to prawdziwe bogactwo karotenoidów. To przeciwutleniacze, wśród których można znaleźć luteinę, zeaksantynę, likopen, alfa-kartoten, beta-karoten, inaczej mówiąc prowitaminę A. Ta ostatnia jest przekształcana w witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania procesów organizmu, w tym m.in. wzroku. Dzięki obecności flawonoidów, marchew wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.

Oprócz tego marchew zawiera także mnóstwo cennych witamin, takich jak:

  • witamina C,
  • tiamina,
  • niacyna,
  • ryboflawina,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • witamina E,
  • witamina K.

Zaskakująca ilość witamin równa się także wysokiej zawartości minerałów, takich jak wapń, fosfor, cynk, żelazo, magnez, sód czy potas. Co więcej, w marchwi można znaleźć niezwykle rzadko występujący pierwiastek śladowy – molibden, który uczestniczy w regulacji przemian metabolicznych w organizmie.

Marchew a cukrzyca

Surowa marchew lub sok marchwiowy jest cennym składnikiem diety dla osób cierpiących na cukrzycę. Wyróżnia się wśród produktów niskim indeksem glikemicznym, dlatego osoby cierpiące na tę chorobę mają na stałe wprowadzoną marchew do swojego codziennego jadłospisu. Co ważne, marchew poddana obróbce termicznej ma trzykrotnie wyższą wartość indeksu, dlatego w takim przypadku zaleca się jej spożywanie na surowo.

Dlaczego sok marchwiowy tak doskonale wpływa na organizm?

WŁAŚCIWOŚCI ANTYNOWOTWOROWE

Udowodniono, że sok marchwiowy posiada właściwości antynowotworowe. Wielu przypadkach osoby cierpiące na nowotwór, doznało znacznej remisji raka, poprzez spożywanie dużych ilości soku z marchwi. Sok z marchwi jest także jednym z podstawowych składników w diecie Gersona.

CHOROBY SERCA

Sok z marchwi spożywany regularnie obniża stres oksydacyjny, a tym samym chroni serce. Dodatkowo obniża poziom szkodliwego cholesterolu, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów.

POPRAWIA WZROK

Dzięki zawartości luteiny, beta-karotenu i zeaksantyny, sok z marchwi chroni i poprawia wzrok. Jest więc doskonałym wsparciem tego zmysłu, szczególnie u osób starszych.

CHRONI WĄTROBĘ

Dla wątroby sok z marchwi jest prawdziwym oczyszczeniem. Rewitalizuje i odświeża ten organ, rozkładając wszelkie toksyny w nim nagromadzone. Wspomaga także odchudzanie poprzez oczyszczanie całego układu trawiennego. Przez to pokarmy są trawione o wiele szybciej i dokładniej.

POPRAWIA STAN SKÓRY

Poprzez zawartość antyoksydantów, sok z marchwi zabija wolne rodniki, które mają wpływ na stan skóry. Dzięki temu skóra jest oczyszczona, bardziej napięta i gładka.

Sok marchwiowy – moc łatwo przyswajalnych witamin

Wiele osób rezygnuje z marchwi w swojej codziennej diecie, ponieważ nie jest to forma łatwo przyswajalna, a przygotowywanie codziennie świeżego soku zabiera mnóstwo czasu. Sok marchwiowy Cymes to świeża dawka łatwo przyswajalnych witamin, którą każdego dnia wystarczy wypić z wygodnej szklanej butelki. W porcji soku mieści się znaczna ilość marchwi, której w normalnej formie nie bylibyśmy w stanie spożyć jednego dnia. Dlatego właśnie sok marchwiowy jest najlepszym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, a jednocześnie chcących dbać o swoją zdrową dietę.