Sok jabłkowy – właściwości, witaminy, minerały

Jabłko to jedno z najczęściej spożywanych owoców. Już od wczesnego dzieciństwa ten smak towarzyszy nam podczas szkolnych przerw. W dorosłym życiu jest świetnym sposobem na przekąskę czy deser. Często występuje w formie soku jabłkowego, który jest alternatywą dla surowych owoców. Jakie właściwości i zbawienne na organizm minerały posiada sok jabłkowy?

Jakie składniki posiada sok jabłkowy?

Sok jabłkowy posiada wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Ponadto jest niskokaloryczny (około 46 kcal na 100g), dlatego znajduje swoje zasłużone miejsce w wielu dietach, zarówno oczyszczających, jak i zdrowotnych.

Jego najważniejszą zaletą jest bogactwo witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Sok jabłkowy jest także źródłem niezwykle cennego błonnika pokarmowego – wspomaga trawienie i prawidłową pracę jelit.

Jego główna broń w walce o zdrowy organizm to witaminy C,A, E, potas oraz antyoksydanty, które hamują działanie wolnych rodników. Wspomagają tym samym funkcjonowanie całego organizmu.

Sok jabłkowy a indeks glikemiczny

Zarówno jabłka, jak i naturalny, świeżo wyciskany sok jabłkowy ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jest dedykowany diecie osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Ponadto spożywanie soku jabłkowego zapobiega napadom głodu u cukrzyków, ponieważ wypełniając żołądek, daje poczucie sytości. Ogranicza więc podjadanie przed kolejnym, pełnowartościowym posiłkiem.

Dlaczego sok jabłkowy jest polecanym składnikiem codziennej diety?

Sok jabłkowy, jak już wcześniej zostało wspomniane, niweluje głód. Ponadto jego właściwości oczyszczają organizm z toksyn i odkwaszają go, dzięki czemu wartościowe składniki odżywcze z innych pokarmów oraz z samego soku, są lepiej i szybciej przyswajalne.

Zdrowy i w pełni naturalny sok jabłkowy korzystnie wpływa na trawienie i przyspiesza przemianę materii. Sok jabłkowy polecany jest szczególnie dla osób, które cierpią na cykliczne zaparcia i problemy z trawieniem. Szklanka soku dziennie wymiata zbędne resztki z przewodu pokarmowego i pobudza jelita do pracy, dzięki czemu możliwe jest regularne wypróżnianie. Dodatkowo przyspieszenie przemiany materii przyczynia się do intensywniejszego spalania spożywanych kalorii.

Właściwości prozdrowotne soku jabłkowego

Dzięki fantastycznym właściwościom odżywczym, sok jabłkowy zbawiennie wpływa na organizm człowieka:

  • dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, ponieważ zawiera cenny potas;
  • opóźnia procesy starzenia organizmu;
  • dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów działa antyrakowo;
  • reguluje lipidogram, stężenie cukru oraz cholesterolu we krwi, a także normalizuje glikemię.

Sok jabłkowy jako sposób na przekąskę

Sok jabłkowy spełnia zapotrzebowanie na dzienną porcję owoców i warzyw – jest świetnym sposobem na szybką przekąskę w domu, pracy czy po intensywnym treningu. Dla osób, którym nie jest po drodze z wyciskarką do owoców, naturalny sok z jabłek Cymes jest znakomitą alternatywą. Wygodna, szklana butelka mieści się w każdym plecaku czy damskiej torebce. Zawarty w niej naturalny, świeżo wyciskany sok jabłkowy to idealna propozycja na każdy dzień. Ważne, aby nie zawierał syropu glukozowo – fruktozowego, sztucznych barwników oraz konserwantów.