W dniu 10 grudnia odbyły się pierwsze Warsztaty Kulinarne pod patronem mojego bloga Zakręcona Kuchnia. Przeprowadziłam je w Przedszkolu nr 87 w grupie do której chodzi Michasia. Wywołały spore zamieszanie w przedszkolu i stały się hitem czego skutkiem będą w przyszłym roku warsztaty w pozostałych grupach w przedszkolu. 
 
         Chciałam na wstępie bardzo podziękować naszym Partnerom firmie Kupiec, która zaopatrzyła nas w wafle Crunchella, Cośki, podpłomyki i wafle ryżowe w czekoladzie, które okazały się hitem. Marce Fit&Easy za dostarczenie przepysznych i zdrowych sałat oraz niespodzianek dla dzieci. Firmie Victoria Cymes za dostarczenie zdrowego i świeżego soku z marchewki oraz Wydawnictwu Demart za przekazanie książek na losowanie.Firmie Unicoro za smaczne i ekologiczne paluszki. A także mojej bratowej za pomoc w realizacji warsztatów. 
 
Zapraszam na relację :)
 
         Były to nasze pierwsze warsztaty kulinarne a jak wiadomo bez czapeczki ani rusz. Nasi mali kuchmistrze :) zostali zaopatrzeni w stosowne czapki by poczuli się jak prawdziwi kucharze. Na początek zapoznanie się z sałatami, ich rodzajami i tym jak bardzo ważne są w naszej diecie. No i najważniejsze, że zdrowe wcale nie znaczy nudne :) i nic tak dobrze nie smakuje jak jedzenie, które się samemu przyrządza. Bo trzeba pamiętać, że przyrządzanie posiłków ma sprawiać przyjemność i być zabawą.
 
Stanowiska pracy 
Olej w sałatce ważna rzecz, dzieci zapoznały się z olejem z pestek dyni 
oraz z olejem lnianym.
 
Jak wiadomo zanim coś się zje trzeba się temu z bliska przyjrzeć
Podstawą naszej sałatki były mieszaki sałat Fit&Easy
Dodatki do sałatki dzieci wybierały same i już układały na swoich talerzach i
Crunchelli. Do wyboru były pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe i surowe,
kukurydza konserwowa, serek feta.
Jak wiadomo nic po tak ciężkiej pracy nie gasi pragnienia jak pyszne i świeże soki z marchwi.
Jak się okazało marchew jest przez dzieci lubiana najbardziej na surowo a potem w rosołku.
Należy pamiętać, że świeży sok z marchwi wzmacnia układ odpornościowy.
 
Dzieci po warsztatach były zadowolone, najedzone i co ważne bogatsze w wiedzę że żeby zdrowo zjeść nie musi być nudnie. Sałaty z dodatkami prezentowały się kolorowo i smakowicie, sok był zdrowy i świeży a przekąski zdrowe. 
Wkrótce następne warsztaty w następnych grupach no i u Michasi :) Jak to mówią pierwsze doświadczenie zdobyte później już będzie z górki.
 
Jeszcze raz dziękuje naszym Partnerom i do następnego razu.
 

Najbliższa, trzecia już edycja tarczyńskiego Półmaratonu, odbędzie się w dniu 15 września 2013 roku i prowadzić będzie po atestowanej trasie ulicami miasta i gminy Tarczyn z metą i startem przy ul. Szarych Szeregów w Tarczynie. Start przewidziano na godz. 11:00.

Aby jeszcze bardziej poczuć smak Tarczyńskich Jabłek firma Victoria Cymes podarowała dla wszystkich półmaratończyków przepyszne soki Jabłkowe. Wszystkim zawodnikom życzymy powodzenia na trasach tarczyńskiego biegu.

 

 

 

26-28.08.2013r. odbył się kolejny letni zlot barmanów Tropical Trendy Drinks. W poniedziałek  kobiety zawładnęły barem, gdyż odbywał się konkurs „Let’s mix Ladies” w którym startowały wyłącznie Panie.Dwanaście uczestniczek walczyło o podium. Nagrodą dla trzech najlepszych Dam byłwyjazd do Mediolanu na Międzynarodowy Konkurs Barmański dla Kobiet: International Lady Drink 2013. 

         Miło było popatrzeć jak uczestniczki rywalizowały między sobą kreując drinki wieloporcjowe: kruszony na bazie napoju winnego  z dodatkiem syropów barmańskich VICTORIA’S , świeżych soków Victoria Cymes, oprócz Produktów Firmy Victoria Cymes można było również użyć wódki Stolichnaya , wina smakowe VeRy. Atmosfera imprezy była bardzo przyjemna, rywalizacja bardzo zacięta, a jednak  na wielu twarzach malował się uśmiech. Wielką zwyciężczynią tego konkursu okazała się Nicole Kot (BARPROJECT.EU), która swoją kompozycją zachwyciła publiczność oraz jurorów, którzy jako jedynej przyznali 4 x notę 10 punktów czyli max. W swoim drinku wykorzystała świeży sok winogronowy Victoria Cymes, syrop Agrestowy Victorias oraz wino o smaku granatu Firmy VeRy.

        Firma Victoria Cymes ufundowała dla zwyciężczyni bilet lotniczy do Mediolanu na Konkurs międzynarodowy , jak również współpracę przy kreowaniu nowych receptur drinków na bazie soków i syropów Victorii Cymes. Na podium znalazły się także Edyta Topór ( 3 miejsce ) oraz Katarzyna Steskal–Krzyściak ( 2 miejsce ) , Nota Bene Kasia broniła tytułu Mistrzyni z zeszłego roku.

 


JoomShaper