Chciałam na wstępie podziękować naszym Partnerom firmie SymBio za przepyszne ekologiczne konfitury oraz dodatki do ciasteczek. Firmie Royal-Apple za wspaniałe soki jabłkowe.
Firmie Victoria Cymes naszemu stałemu Partnerowi za wsparcie nas przepysznym i zdrowym świeżo wyciskanym sokiem z jabłek.
Chciałam również podziękować mojej bratowej za pomoc w realizacji.

Firmie Victoria Cymes naszemu stałemu Partnerowi za wsparcie nas przepysznym i zdrowym świeżo wyciskanym sokiem z jabłek.
Chciałam również podziękować mojej bratowej za pomoc w realizacji.

Zapraszam na relację z Warsztatów :)

Tym razem nasi mali kucharze piekli ciasteczka.
Najpierw bliższe zapoznanie ze składnikami (orzeszki i żurawina zniknęły w ekspresowym tempie) 

  
Dzieciaczki na stanowiskach gotowe do działania. 
 Nadziewamy nasze pyszne ciasteczka 
 
 
Bohaterem serii OWOCE I WARZYWA było  Jabłko
 
Okazuje się, że jabłko jest owocem który lubią wszystkie dzieci :)
Najlepiej smakuje na surowo w następnej kolejności soki, kompot.
 
Dzieciaczki miały możliwość spróbowania 2 rodzajów soków jabłkowych.
 
Pierwszy to świeżo wyciśnięty sok z jabłek od Cymes  naturalnie mętny, niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 48 h (od momentu wyprodukowania).
 
Drugi sok to naturalnie mętny sok, tłoczony ze świeżych jabłek z dodatkiem innych owoców lub warzyw od Royal Apple. Następnie metodą tłoczenia „na zimno" wyciskany jest sok. Natychmiast po wytłoczeniu sok jest poddawany 
łagodnej pasteryzacji dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie składniki świeżych surowców czyli zbawienne dla zdrowia pektyny i polifenole (głównie flawonoidy). Świeżość zachowuje do 30 dni po otwarciu  dzięki 
hermetycznemu opakowaniu typu Bag – In – Box.
 
 
Sok znajduje się wewnątrz mocnego i elastycznego worka z barierowej substancji i wylewany jest przez specjalny zawór dozujący, który uniemożliwia dostanie się powietrza do wewnątrz opakowania dzięki czemu sok nie wietrzeje i nie psuje się. 
Konstrukcja zaworu pozwala na łatwe oraz wielokrotne czerpanie zawartości a w miarę pobierania kolejnych porcji produktu worek obkurcza się samoistnie.
 
Po krótkiej przerwie w ruch poszły ciasteczka owsiane.
Żurawina posłużyła za nos i oczy a płatki kokosowe za usta.
 
 A na koniec uczta. Konsumpcja przepysznych ciasteczek serowych z konfiturą.
 
 A tu nasze ludki z owsianych ciasteczek
  
Po warsztatach zapach pieczonych ciasteczek unosił się w całym przedszkolu.
 
Przepis na ciasteczka serowe z marmoladą:
 
Składniki:
  • 1 kostka sera białego (250 g)
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny, nie całkiem twardej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura wiśniowa
  • cukier puder – może być, nie musi
 

Wszystkie składniki na ciasto: ser, mąkę, margarynę, cukier i proszek umieścić w misce lub na stolnicy, posiekać nożem, a gdy margaryna będzie już w mniejszych kawałkach – zagnieść ciasto ręką.
Gotowe ciasto dzielić na części i rozwałkować dość cienko – ok. 3 mm grubości. Ciąć na kwadraty o boku 4-5 cm. Nakładać konfiturę wzdłuż jednej przekątnej i skleić przeciwległe rogi lub wyciąć foremką i na środku położyć konfiturę. 

Można też zwijać w rulon jak nasi mali kucharze :) 
 

Przepis znaleziony tutaj

Skłna około 35 ciastek:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( ja dałam normalny biały cukier)
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (my zastąpiliśmy cukrem wanilinowym)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić kulki i spłaszczać, można z żurawiny zrobić oczka, z płatków kokosowych usta.Układać na blaszce z sporych odstępach. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia
 

W dniach 24-25.01.2014 r. w hali Gimnazjum nr 1 w Wałczu odbył się Półfinał Mistrzostw Województwa Młodziczek w piłce siatkowej. W turnieju uczestniczyły 4 drużyny z grup eliminacyjnych: 1 - Wałcz i 3 m - Połczyn z grupy II oraz 2 - Szczecin i 4 - Goleniów z grupy I.

Podopieczne Krystyny Filipiak i Mariusza Marcinkiewicza miały trudne zadanie, gdyż na środowym treningu kontuzji doznały dwie przyjmujące:
Kibitlewska Natalia i Szperlak Zuzanna. Na szczęście kontuzja Zuzi okazała się niegroźna i zawodniczka mogła wspomóc drużynę w dwóch sobotnich spotkaniach.

Nasze siatkarki, pomimo zmian w składzie, stanęły na wysokości zadania i wygrały wszystkie mecze po 2:0. Tym samym zapewniły sobie awans do finałów z pierwszego miejsca i uzyskały prawo do organizacji tego turnieju.

Finał z udziałem czterech najlepszych zespołów młodziczek województwa zachodniopomorskiego odbędzie się w przyszły weekend w hali gimnazjum.

  

  

Jako Producent m.in. Soków Świeżych z ogromną przyjemnością i satysfakcją uprzejmie zawiadamiamy, iż wzięliśmy udział w niezwykle prestiżowym konkursie „Młoda Marka Sukcesu” organizowanym w ramach rankingu Najcenniejszych Polskich Marek przez Dziennik 

Ranking Najcenniejszych Polskich Marek prowadzony jest od 2008 roku, a od 2011 organizowany jest konkurs Młoda Marka Sukcesu.

W konkursie biorą udział tak prestiżowe firmy jak: Wedel, Winiary, Pudliszki, Żywiec Zdrój, Tymbark, Tyskie – by poprzestać tylko na firmach spożywczych.

Kryteria, jakimi kieruje się Kapituła Konkursu, to przede wszystkim warunek w całości polskiego kapitału zgłaszającej się firmy, kondycja finansowa zgłaszanych marek (chcąc uniknąć sytuacji, gdy dobra marka znika z rynku z powodu problemów finansowych właściciela), innowacyjność brandów, to czy za marką stoi krajowa myśl techniczna, jej innowacyjność i nowoczesność oraz wprowadzenie danego produktu do obrotu po 1 stycznia 2005 roku. 

Spośród wielu firm zgłoszonych do konkursu wstępne kryteria spełniło jedynie 9 firm – wśród nich VICTORIA CYMES.

Finalistami Konkursu zostaję tylko te firmy, które spotkają się z uznaniem Szacownego jury w postaci Rady Polskich Marek tworzonej przez Prezesów i Członków Zarządów – firm – właścicieli cennych krajowych brandów jak Pan Zbigniew Jagiełło – Prezes PKO Banku Polskiego, Pan Andrzej Klesyk – Prezes PZU, Pani Beata Mońka – Prezes Gremi Businnes Communication – Wydawcy Rzeczpospolitej, Pan Marek Podstawa – Członek Zarządu PKN Orlen i Pani Jolanta Wiśniewska V-ce Prezes Polskiego Radia.

Za rok 2013 tytuł Młodej Marki Sukcesu otrzymała Firma „Fibaro”, bowiem co rok Kapituła Konkursu przyznaje tylko jedną nagrodę.

W roku 2013 Kapituła uczyniła wyjątek – przyznając obok nagrody głównej wyróżnienie za przedstawione w Konkursie Soki Świeże Cymes – połączone z nagrodą finansową.

Uzasadniając swą decyzję podkreślono, iż wyróżnienie dla marki „Świeże Soki Cymes” jest uznaniem nie tylko dla jakości tego produktu, ale dla jego 100% „polskości”, tradycji.Uznania dla Firmy, która w ciągu tylko kilku lat potrafiła zbudować i rozwinąć dynamicznie rodzimą markę przy bardzo skomplikowanym sposobie dystrybucji wypracowanym wyłącznie przez Producenta i odbiegającej znacząco od dystrybucji tradycyjnej, o czym najlepiej nasi PT Odbiorcy wiedzą.

To wyróżnienie jest również, a może nawet przede wszystkim uznaniem dla Dystrybutorów naszych produktów i to zwłaszcza detalicznych, którzy potrafili zainteresować świeżym, polskim, zdrowym, trudnym w sprzedaży produktem milionowe rzesze Konsumentów.

Dzieląc się więc z Państwem naszym sukcesem wyrażamy tym samym podziękowanie naszym dystrybutorom, bez których wprowadzenie na rynek Soków Świeżych byłoby po prostu niemożliwe. Dziękujemy również Naszym klientom, którzy codziennie kupują nasz świeże soki Cymes.

 Z wyrazami szacunku

 Zarząd firmy VICTORIA CYMES

wraz z pracownikami

JoomShaper