LAUREAT OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „SUKCES ROKU 2014”

Gala OSOBOWOŚCI I SUKCESY ROKU 2014 

24 marca w prestiżowym hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport odbyła się kolejna edycja wielkiej gali „Osobowości i Sukcesy Roku 2014”.Na Gali bawiło się przeszło 700 osób. Nagrodzono statuetkami najwybitniejsze osobowości, które swoją postawą zasłużyły na wyróżnienie oraz godne uwagi firmy, które odniosły największy sukces. Dodatkowo nagrodzono zwycięzców ogólnopolskiego Plebiscytu „Sukces Roku 2014”. Pomysłodawcą corocznego uroczystego wieczoru jest Mariusz Pujszo. Przedsięwzięcia podjęła się firma Excellent Events.

Wielką galę „Osobowości i Sukcesy Roku 2014” poprowadzili: Wiola Gut i Ryszard Rembiszewski.
Wśród nagrodzonych „Osobowości Roku 2014”, znaleźli się:
Eva Minge, Maria Czubaszek, Joanna Moro, Łukasz Jemioł, dr Marek Durlik, Jerzy Połomski, Ewa Błaszczyk, prof. Michał Kleiber z żoną Teresą Sukniewicz–Kleiber, Jerzy Woy–Wojciechowski, Joanna Racewicz, Piotr Guział, Andżelika Możdżanowska, Władysław Kozakiewicz, Mariusz Gazda, Piotr Fronczewski, Krzysztof „Diablo“ Włodarczyk, Radosław Liszewski, zespół Poparzeni Kawą Trzy oraz Prezydent Lech Wałęsa!

DRUGIE WARSZTATY KULINARNE

Chciałam na wstępie podziękować naszym Partnerom firmie SymBio za przepyszne ekologiczne konfitury oraz dodatki do ciasteczek. Firmie Royal-Apple za wspaniałe soki jabłkowe.
Firmie Victoria Cymes naszemu stałemu Partnerowi za wsparcie nas przepysznym i zdrowym świeżo wyciskanym sokiem z jabłek.
Chciałam również podziękować mojej bratowej za pomoc w realizacji.

Firmie Victoria Cymes naszemu stałemu Partnerowi za wsparcie nas przepysznym i zdrowym świeżo wyciskanym sokiem z jabłek.
Chciałam również podziękować mojej bratowej za pomoc w realizacji.

Zapraszam na relację z Warsztatów :)

Tym razem nasi mali kucharze piekli ciasteczka.
Najpierw bliższe zapoznanie ze składnikami (orzeszki i żurawina zniknęły w ekspresowym tempie) 

  
Dzieciaczki na stanowiskach gotowe do działania. 
 Nadziewamy nasze pyszne ciasteczka 
 
 
Bohaterem serii OWOCE I WARZYWA było  Jabłko
 
Okazuje się, że jabłko jest owocem który lubią wszystkie dzieci :)
Najlepiej smakuje na surowo w następnej kolejności soki, kompot.
 
Dzieciaczki miały możliwość spróbowania 2 rodzajów soków jabłkowych.
 
Pierwszy to świeżo wyciśnięty sok z jabłek od Cymes  naturalnie mętny, niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 48 h (od momentu wyprodukowania).
 
Drugi sok to naturalnie mętny sok, tłoczony ze świeżych jabłek z dodatkiem innych owoców lub warzyw od Royal Apple. Następnie metodą tłoczenia „na zimno" wyciskany jest sok. Natychmiast po wytłoczeniu sok jest poddawany 
łagodnej pasteryzacji dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie składniki świeżych surowców czyli zbawienne dla zdrowia pektyny i polifenole (głównie flawonoidy). Świeżość zachowuje do 30 dni po otwarciu  dzięki 
hermetycznemu opakowaniu typu Bag – In – Box.
 
 
Sok znajduje się wewnątrz mocnego i elastycznego worka z barierowej substancji i wylewany jest przez specjalny zawór dozujący, który uniemożliwia dostanie się powietrza do wewnątrz opakowania dzięki czemu sok nie wietrzeje i nie psuje się. 
Konstrukcja zaworu pozwala na łatwe oraz wielokrotne czerpanie zawartości a w miarę pobierania kolejnych porcji produktu worek obkurcza się samoistnie.
 
Po krótkiej przerwie w ruch poszły ciasteczka owsiane.
Żurawina posłużyła za nos i oczy a płatki kokosowe za usta.
 
 A na koniec uczta. Konsumpcja przepysznych ciasteczek serowych z konfiturą.
 
 A tu nasze ludki z owsianych ciasteczek
  
Po warsztatach zapach pieczonych ciasteczek unosił się w całym przedszkolu.
 
Przepis na ciasteczka serowe z marmoladą:
 
Składniki:
  • 1 kostka sera białego (250 g)
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny, nie całkiem twardej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura wiśniowa
  • cukier puder – może być, nie musi
 

Wszystkie składniki na ciasto: ser, mąkę, margarynę, cukier i proszek umieścić w misce lub na stolnicy, posiekać nożem, a gdy margaryna będzie już w mniejszych kawałkach – zagnieść ciasto ręką.
Gotowe ciasto dzielić na części i rozwałkować dość cienko – ok. 3 mm grubości. Ciąć na kwadraty o boku 4-5 cm. Nakładać konfiturę wzdłuż jednej przekątnej i skleić przeciwległe rogi lub wyciąć foremką i na środku położyć konfiturę. 

Można też zwijać w rulon jak nasi mali kucharze :) 
 

Przepis znaleziony tutaj

Skłna około 35 ciastek:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( ja dałam normalny biały cukier)
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (my zastąpiliśmy cukrem wanilinowym)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić kulki i spłaszczać, można z żurawiny zrobić oczka, z płatków kokosowych usta.Układać na blaszce z sporych odstępach. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia
 

SPONSOR PÓŁFINAŁU MISTRZOSTW WOJEWÓDZKICH MŁODZICZEK W SIATKÓWCE – WAŁCZ 24-25.01.2014 ROK

W dniach 24-25.01.2014 r. w hali Gimnazjum nr 1 w Wałczu odbył się Półfinał Mistrzostw Województwa Młodziczek w piłce siatkowej. W turnieju uczestniczyły 4 drużyny z grup eliminacyjnych: 1 - Wałcz i 3 m - Połczyn z grupy II oraz 2 - Szczecin i 4 - Goleniów z grupy I.

Podopieczne Krystyny Filipiak i Mariusza Marcinkiewicza miały trudne zadanie, gdyż na środowym treningu kontuzji doznały dwie przyjmujące:
Kibitlewska Natalia i Szperlak Zuzanna. Na szczęście kontuzja Zuzi okazała się niegroźna i zawodniczka mogła wspomóc drużynę w dwóch sobotnich spotkaniach.

Nasze siatkarki, pomimo zmian w składzie, stanęły na wysokości zadania i wygrały wszystkie mecze po 2:0. Tym samym zapewniły sobie awans do finałów z pierwszego miejsca i uzyskały prawo do organizacji tego turnieju.

Finał z udziałem czterech najlepszych zespołów młodziczek województwa zachodniopomorskiego odbędzie się w przyszły weekend w hali gimnazjum.

  

  
JoomShaper